Įdomus

Bufo bufo - rupūžė

Bufo bufo - rupūžė


Rupūžė
(Bufo bufo)

MOKSLINĖ KLASIFIKACIJA

Karalystė

:

Animalia

Prieglobstis

:

Chordata

Subfobija

:

Stuburas

Klasė

:

Amfibija

Įsakymas

:

Anura

Šeima

:

Bufonidae

Malonus

:

Bufo

Rūšis

:

Bufo bufo

Dažnas vardas

: paprastoji rupūžė

Buveinių ir geografinis pasiskirstymas

Paprastoji rupūžė, mokslinis pavadinimas Bufo bufo, priklauso Bufonidae šeima ir yra Europoje iki Kazachstano ir rytų Sibiro, šiaurės vakarinėje Afrikos dalyje (Marokas, Alžyras, Tunisas) ir Viduriniuose Rytuose bei būtent Turkijoje, Sirijoje ir Libane. Tik kai kuriose salose, pavyzdžiui, Airijoje, Balearų salose, Korsikoje, Sardinijoje, Maltoje, Kretoje nėra (kol yra Sicilijoje).

Praktiškai Bufo bufo kartu su Bufo viridis yra didžiausias šeimos atstovas Bufonidae ir tai labai paplitusi rupūžė Italijoje.

Rupūžė yra gyvūnas, kuriam labiau patinka spygliuočių ir plačialapiai miškai ir miškai su pelkėtomis ar bet kokiu atveju labai drėgnomis vietomis ir tankia augmenija, kur jis myli prieglobstį. Jo nėra atvirose erdvėse ir jis yra aukštyje nuo jūros lygio iki maždaug 2000 m s.l.m. (egzemplioriai rasti net 3000 m aukštyje).

CHARAKTERIS, ELGESYS IR SOCIALINIS GYVENIMAS

Rupūžė yra nepaprastai naktinis gyvūnas ir linkęs vengti šviesos.

Pajutęs, kad jam gresia pavojus, jis užima būdingą padėtį: lankai pripučia orą, kad pasirodytų didesni ir grėsmingesni. Be to, iš kloakos į užpuoliko akis gali patekti šlapimo purškalas, kuris labai erzina.

FIZINĖS SAVYBĖS

Paprastoji rupūžė yra didžiausia Europoje varliagyvis: rasta 20 cm ilgio egzempliorių (išskyrus kojas). Paprastai patinas yra mažesnis už patelę ir neviršija 10 cm ilgio (skaičiuojant nuo ryškiausio snukio galo iki išorinės užpakalinės dalies).

Nugarinė kūno dalis yra rausvai ruda, linkusi į žalią spalvą, paprastai pilvo spalvos.

Oda yra oda ir padengta daugybe suapvalintų gumbų, kuriuose gausu tam tikros medžiagos - buivolo, kuris yra nuodingas nurijus ar švirkščiant. Reprodukcinio sezono metu oda taip pat keičiasi, o pilkai gelsva.

Rupūžė turi horizontaliai elipsės formos vyzdžius, kurių rainelė yra auksinės - vario spalvos.

VALGYMO ĮPROČIAI

Dažniausiai maitinasi žemėje, o ne vandenyje, o tipinė mityba yra bestuburiai gyvūnai (vabzdžiai, sraigės ir kt.).

MAŽŲJŲ GAMYBA IR AUGIMAS

Rupūžės reprodukcinis laikotarpis priklauso nuo temperatūros: šiltesnio klimato zonose jis linkęs daugintis nuo vasario iki kovo, o šaltesnio klimato zonose - birželį.

Paprastosios rupūžės įprotis yra tai, kad ji linkusi grįžti ten, kur gimė, kad daugintųsi, net jei tai susiję su daugelio kilometrų kelione. Tiesą sakant, veisimosi sezono metu įprasta matyti ilgas eilutes su dešimtimis ir net šimtais rupūžių, migruojančių į veisimosi vietas.

Lengva rasti kelis patinus, kurie bando poruotis su ta pačia patele ir sudaro didelius klasterius (vaizdo įrašas viršuje).

Poravimosi metu rupūžių patinas užsideda ant patelės nugaros ir tvirtai laikosi jos savyje, dėka kai kurių nykščių, išsivysčiusių nykštyje. Kopuliacijos nėra, nes apvaisinimas yra išorinis: patelė išleidžia kiaušinius, kuriuos apvaisina sperma, kurią visada išleidžia patinas. Patręšę jie nusėda ežeruose, tvenkiniuose, grioviuose, balose ir upeliuose, bet kuriuo atveju visada ten, kur vanduo yra gana skaidrus ir ramus bei lėtas. Apskritai rupūžių patelės kiaušinius deda į gleivines virves, kurios yra net 2 cm pločio ir 4–5 metrų ilgio, išdėstytos lygiagrečiai viena kitai ir kuriose yra iki 7000 juodų kiaušinių, kurie laikosi augmenijos.

Kiaušiniai išsirita maždaug po 2–3 savaičių, o lervos yra tamsios, pilkai juodos spalvos (vaizdo įrašas viršuje). Maždaug po 2,5–3 mėnesių lervos, dabar pasirodžiusios suaugusios, galiausiai palieka vandenį, kad pradėtų gyvenimą žemyne ​​(jų dydis yra apie 2 cm).

GYVENTOJŲ BŪKLĖ

Paprastoji rupūžė, net jei ji yra įtraukta į IUNC Raudonąjį sąrašą tarp gyvūnų, kuriems yra maža išnykimo rizika MAŽiausiai susirūpinęs (LC) kadangi jos populiacija laikoma stabilia, ji yra tarptautiniu mastu saugoma rūšis ir įtraukta į Berno konvencijos (pasirašytos 1979 m. lapkričio 19 d.) III priedą, kuris saugo laukinių rūšių gyvybės ir natūralios aplinkos apsaugą Europoje, taip pat saugomi daugelio valstybių nacionalinių ir regioninių įstatymų.

Visa tai padiktavo tai, kad miškų naikinimas ir pelkių atkūrimas kelia didelę grėsmę rupūžių populiacijai. Jei tai siejama su chemine tarša, urbanizacija, žemės ūkiu ir dykumėjimu ir tuo, kad jie linkę grįžti į savo gimimo vietą daugintis, suprantama, kad yra rimtas susirūpinimas dėl šios rūšies išlikimo. Tiesą sakant, dabar įprasta matyti kelius ir greitkelius reprodukciniu laikotarpiu, kuriuos kerta ilgos šių gyvūnų linijos, bandančios grįžti į savo kilmės vietas ir kurias sutriuškina mašinos, taip pat dėl ​​antropizacijos, jų vietos reprodukcijos laipsniškai išnyksta.


Vaizdo įrašas: Part 18Weekly updates on watching frog spawn and toad spawn develop